Novosti

poslikane panjske koncnice

 

Tokratni izbor je pretežno domoznansko obarvan, spoznajte Slovenijo kot deželo  s tradicijo.

poslikane panjske koncnice 

Posebnost slovenskega čebelarstva so poslikave na panjskih končnicah-pročelnih deščicah panjev podolgovate oblike. Predstavitev v knjigi temelji na avtohtoni  rasi kranjske čebele, pomembnih čebelarjih in čebelarskih piscih in poslikanih panjskih končnicah.

 

 

usnjarstvo v gospodarstvu trgov 

Ena izmed pomembnejših tradicij v Sloveniji je tudi usnjarska tradicija. Samostojna usnjarska obrt se omenja prvič sredi 16.stoletja. Gre za zbornih referatov simpozija, organiziranega v okviru prireditev posvečenih obletnici mesta Šoštanj, ki velja za zibelko tovrstne rokodelske dejavnosti.

 

 

izum smucarske tradicije 

Slovenci smo smučarski narod, vzrok temu pa niso le uspehi naših smučarjev  ampak tudi dejstvo, da se je smučanje s slovensko kulturo prepletalo že veliko prej. Smučarska tradicija je s prestavljeno knjigo dobila prvo znanstveno monografijo o zgodovini smučanja na slovenskem.

 

 

med tradicijo in inovacijo 

Ljubiteljstvo, amaterstvo, žlahtni dilentizem so elementi, ki so pomembno oblikovali tradicijo slovenskega gledališča na Koroškem. Monografija avtorja, ki je že gostoval v Slovenski čitalnici je pregled gledališkega ustvarjanja na Koroškem v drugi pol. 20, stol.

 

Hkrati predstavljamo dva romana:

 

doktor s crnim skalpelom 

Napeta kriminalna zgodba, ki te popelje prek labirinta človeških strasti do pekla, ki je večini ljudi neviden, za tiste, ki ga pa doživljajo, pa grozljivo resničen. Poiščite tudi ostala dela mariborske avtorice Janje Vidmar na policah Slovenske čitalnice.

predor 

Roman avtorja metaforično povezuje v naslovu samem koordinate pisateljevega trodeželja (Goričko, Primorsko in madžarsko Hortobagy).

 

 

 

 

Novosti
Pomakni se na vrh