Prireditve v sklopu Slovenske čitalnice v letu 2014

Tudi v letu 2014 so v sklopu Slovenske čitalnice potekale številne prireditve na različnih prizoriščih (v prireditvenem prostoru Štajerske deželne knjižnice, na Inštitutu za slavistiko, v gledališču Werkraum Thather, v Klubu slovenskih študentk in študentov Gradec, v Pavlovi hiši Kulturnega društva člen 7 za avstrijsko Štajersko)

  • 4. februarja 2014 ob slovenskem kulturnem prazniku smo si ogledali monodramo Moje življenje z Almo Karlin v izvedbi Ustvarjalnega laboratorja Talija iz Celja in igralke Barbare Vidovič.
  • 20. marca 2014 smo prisluhnili popotniškim dogodivščinam Igorja in Dominike Oswald iz Maribora, ki sta jih predstavila v svoji multimedijski prezentaciji Sedemletna pot v Klubu slovenskih študentk in študentov v Gradcu.
  • 24. marca 2014 smo v zelo zanimivem predavanju izr. prof. dr. Gerharda K. Lieba z graške univerze Slovenija – poskus potreta na podlagi izbranih geografij (v sklopu serije predavanj Zanimivosti o Sloveniji in Slovencih) spoznavali posebnosti slovenskih pokrajin in gospodarstva.
  • 8. aprila 2014 nas je izr. prof. z graške slavistike dr. Ludvik Karničar v svojem predavanju Bodo slovenska narečja na Koroškem onemela? (v sklopu serije predavanj Zanimivosti o Sloveniji in Slovencih) opozoril na izredno bogastvo in žalostno ponikanje slovenskih avstrijskokoroških narečij.
  • 6. maja 2014 je urednik knjižne zbirke Slovenska biblioteka Erwin Köstler skupaj s prevajalcema Danielo Kocmut in Aleksandrom Studen-Kirchnerjem predstavil prve štiri prevode tega pomembnega projekta založbe Wieser.
  • 17. junija 2014 smo prisluhnili subtilni poeziji slovenske pesnice Stanke Hrastelj in njenemu pogovoru s prevajalko Danielo Kocmut.
  • 18. novembra 2014 nam je na Inštitutu za slavistiko v predavanju „Vitomil Zupan – življenje in delo. Ob 100-letnici rojstva slovenskega pisatelja, pesnika, dramatika in scenarista” predavateljica Ifigenija Simonović iz Ljubljane predstavila obsežen opus tega pomembnega slovenskega ustvarjalca in zaupala nekaj osebnih spominov nanj.
  • 20. novembra 2014 smo ob 201. obletnici rojstva Franca Miklošiča gostili dijake in učitelje gimnazije iz Ljutomera ter si skupaj z njimi ogledali film Franc Miklošič – človek in znanstvenik, ki so ga ustvarili na tej gimnaziji pod vodstvom učitelja in producenta Franca Čuša (v sklopu serije predavanj Zanimivosti o Sloveniji in Slovencih).
  • 2. decembra 2014 smo v sklopu Svetovnih dnevov slovenskega jezika na univerzi v Gradcu v predavanju Urbana Šrimpfa iz Maribora spoznali slavnega slovenskega pesnika Franceta Prešerna tudi kot prevajalca in avtorja poezije v nemščini (naslov predavanja: France Prešeren – najpomembnejši slovenski pesnik kot avtor poezije v nemščini in prevajalec).

Prireditve v sklopu Slovenske čitalnice v letu 2014
Pomakni se na vrh