Novosti

Predstavljamo novitete založbe Litera, med katerimi so tudi knjige, nominirane za različne literarne nagrade.

 

krmelj 

Prvenec mladega mariborskega literata je bil v letu 2015 nominiran tako za Veronikino kot Jenkovo nagrado. Gre za zbirko pesmi, ki ji pripisujejo izrazito moč delovanja besed, kanibalistično eksplozivnost črk. O študentu režije na AGRFT bomo v prihodnjih letih zagotovo še veliko slišali.

 

 
lom-glasu 

Gre za sedmo avtoričino samostojno knjigo. Gre za govorico odpuščajoče in dopuščajoče ljubezni. Gre za izjemno pesniško zbirko, izjemno krhko, a hkrati nezlomljivo. Z avtorico smo v Slovenski čitalnici že sodelovali.

 

 
dostojno kosilo 

Poštena knjiga o možnostih dostojnega prehranjevanja, ki je spremenila avtorico in ... Prevajalka romana je Urška P. Černe.

 

 
Jontes 

Monografija združuje pogled na jezikovnokulturni vidik glede na njegove formalne in neformalne nosilce, hkrati pa konkretizira stanje o jezikovno kulturnem zavedanju mladih.

 
moderndorfer 

V tej pesniški zbirki se Vinko Möderndorfer kaže kot pesnik čutno-telesne bližine in dvojine, kjer čutna telesnost trdno sobiva s senzibiliteto. Gre za zbirko štiridesetih sonetov.

lipus170x260 

Roman, s katerim je pisatelj dokončno odložil svoje pero, je prvič izšel leta 2003. Tudi v njem ostaja Lipuš zvest zamejskemu koroškemu okolju, ki ga najbolje pozna, in koroškemu narečju, ki ga mojstrsko prepleta s sodobnim knjižnim jezikom. V veliki meri avtobiografski roman je postavljen v odročno in tesnobno hribovsko vas v čas nemške okupacije, ki usodno zareže tudi v Boštjanovo življenje.

 

Slovensko čitalnico sooblikujejo

UKM 40letlanduni grazjakaphczsskica

 

rs slo