20. marec 2018 | predstavitev knjige Zdravilne rastline na Slovenskem

 

Katero zdravilno rastlino izbrati ob določeni težavi z zdravjem in kdaj ter kako jo nabirati ter pripraviti? Na kaj moramo biti pozorni, kadar želimo z zdravilnimi rastlinami lajšati zdravstvene težave otroka? Kako je z njihovo uporabo pri živalih? Pa tudi, kako je z naravno kozmetiko? Znanje o vsem tem bo z nami delila doktorica farmacije Katja Galle Toplak, avtorica knjige "Zdravilne rastline na Slovenskem".
Knjigo (in nasploh bogastvo zdravilnih rastlin) nam je predstavila njena avtorica, dr. farnacije ga. Katja Galle-Toplak Iz njene samopredstavitve: "Glavni poudarek mojega predavanja o zdravilnih rastlinah je, da vsebujejo učinkovite kemične spojine. Pomembna mi je tudi razlika med monopreparati (zdravila) in rastlinskimi pripravki ter njihovim učinkovanjem v telesu. Posodobljena izdaja knjige iz l. 2015 ima novo poglavje o uporabi zdravilnih rastlin za otroke in razširjeno uporabo za živali. Tudi ti dve smeri sta v vsakdanjem življenju čedalje pomembnejši."

14. marec 2018 | Simon Ošlak-Gerasimov: Ljubljana (predstavitev turističnega vodiča)

Odlično obiskana in z zanimanjem spremljana predstavitev turističnega vodiča Ljubljana, ki ga je za popotniško edicijo City Walks pripravil Simon Ošlak-Gerasimov.

Publikacija popelje popotnika na pet sprehodov k najpomembnejšim ljubljanskim stavbam in drugim znamenitostim, v idilične mestne ulice, najživahnejše kotičke in zelene oaze miru, pa tudi v izbrane restavracije in kavarne. Spekter izletov se giblje od očarljivega starega mestnega jedra preko stavb velikega arhitekta Jožeta Plečnika in secesije do parkov »zelene prestolnice Evrope«, vsebuje pa tudi namige za nakupovanje in nočno življenje.

(Simon Ošlak-Gerasimov je obiskoval slovensko gimnazijo v Celovcu ter diplomiral iz slovenščine in ruščine na Univerzi Karla in Franca v Gradcu, kjer dela kot svobodni novinar in učitelj. Že kot gimnazijec je nastopal kot voditelj in oblikovalec radijskih programov. Od leta 2012 je član slovenskega uredništva ORF-Steiermark, konec leta 2016 pa je objavil študijo o zgodovini punka na Slovenskem.)27. februar 2018 | Viltuški grad - predstavitev knjige

Seznanili smo se z vznemirljivo publikacijo, ki kot prva popisuje vso zgodovino viltuškega gradu od njegovega nastanka do sedanjosti. Knjiga vsebuje veliko doslej neobjavljenega fotografskega gradiva in nas seznanja z javnosti še neznanimi zgodbami, npr. o tem, kako so gospodje Viltuški zasedli grad Hohenmaut in se zoperstavili mogočnim Habsburžanom. Večer sta oblikovala rodoslovec mag. Rajmund Lampreht, ki je osvetlil zgodovino rodu viltuških gospodarjev, in mag. Danica Perše s predstavitvijo revitalizacije gradu in njegovega bogatega parka. 

5. december 2017 | Tadej Vesenjak - koncert

Na tradicionalnem decembrskem slovenskem koncertu je prleški kantavtor Tadej Vesenjak predstavil del svojega stilno pestrega repertoarja. Navdušil je tako z besedili pesmi kot tudi z duhovitimi komentarji. Da publiki ne bi ušel noben miselni poudarek, je z odličnim tolmačenjem poskrbel Sebastian Walcher. 

Slovensko čitalnico sooblikujejo

UKM 40letlanduni grazjakaphczsskica

 

rs slo